Sidor

3 juni 2008

Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers

Jag behövde inte fundera så länge på om jag skulle läsa den här före någon annan bok. Jag började läsa och helt plötsligt var den slut. En liten lättläst (ungdoms)bok men en stor tankeställare. En bok om att ta sig tid för de som betyder något innan det kan vara för sent.

Claire och hennes mamma tycks aldrig ha tid att ses och prata. Inte om skolan, om hur de mår, eller om kärlek. Eller tid att träffas och verkligen umgås. I stället kommunicerar de via lappar som de sätter på kylskåpsdörren. Lapparna inehåller till en början mest uppmaningar att tömma diskmaskinen, inköpslistor eller att städa kaninburen. Eller att Claire vill ha sin månadspeng. Eller extra pengar till flip flops. Plötsligt uppstår en oväntad situation och lapparna utvecklas till att uttrycka stora känslor och frågor om livet, som mor och dotter inte orkar tala om öga mot öga.

Jag tycker ibland att det känns konstlat att man diskuterar livets största frågor genom kom- ihåg-lappar, men det är samtidigt formen som gör boken speciell. Jag tycker man först kan ta sig en timmes tid för att läsa den, för att sedan stanna upp och ägna en snabb tanke hur man värderar och prioriterar sin egen tid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Guud vilken fin blogg du har! Var ju tvungen att kolla in den så fort jag kom hem förut =)

Vad bra att du läser så många böcker då kommer jag hem till dig och lånar de bästa sen ;-)

Vad skoj det var att träffa dig förut, nu får det inte gå lika långt till nästa gång!

Kram Karin

svartanova sa...

karin: Tack! Självklart får du låna, synd att jag inte läser så fort bara... Får nog också läsa lite mer på engelska, som du. Klart att vi ska ses SNART igen!

Charlotte sa...

Sol ute - men bokregn hos mig! Välkommen in och tävla om bra sommarläsning. Trevlig helg!