Sidor

5 augusti 2009

Europa blues - Arne Dahl

Knappt vet jag hur jag kan skriva den här boken rättvisa. Det är verkligen ett nöje att läsa om A-gruppen varje gång, men nu när jag har kommit till den fjärde boken, så är nöjet helt plötsligt mer än ett nöje. Jag som har farligt dålig allmänbildning lär mig nya saker på varje sida. Dessutom sveper handlingen runt etymologi, virvlar vidare runt ett övergripande fokus på de europeiska språken, som givetvis tilltalar mig. Boken har allt. Under de två dagar jag har läst den har jag nog hunnit rekommendera den till åtminstone fem nya personer, som inte tidigare har fallit offer för mina övertalningsförsök. Jag vill bara att alla ska få njuta av fantastisk litteratur.

De italienska beskrivningarna är fantastiska. Varje sida är fulländad.
Kärlek. Författaren portionerar in en lagom dos av A-gruppens sociala umgänge. Ju mer man läser och lär känna, desto snyggare smygs även deras privatliv in mellan allt jobb.
Humor! Jag skrattar högt på flera ställen i boken, det är suveränt! Jag gillar att Kerstin får större utrymme, hon är verkligen intressant. Och inflyttningsfesten. Som vanligt händer det saker hela tiden och helt plötsligt vävs allt ihop supersnyggt på slutet, utan att jag har haft den minsta aning vad som komma skulle.

För den som inte läst de tidigare tre böckerna, så sammanfattas det som hänt tidigare väldigt snyggt, och lagom mycket. Om man vill kan man läsa vad jag har skrivit här, här och här.

När jag som hastigast träffade "Arne Dahl" på bokmässan för signering av den elfte boken, och jag sa att jag bara läst den första, påpekade han att jag hade mycket att se fram emot. Så rätt han hade. :)

8 kommentarer:

Karin sa...

Åhhhhhh!!! Jag som bara har läst den första längtar redan efter nr 2.
Vad vore livet utan böcker - vilka upplevelser man får vara med om.
Middagen smakade bra antar jag?! Kram Karin

Sara sa...

Jippi! Vad glad jag blir att du tycker om Europa Blues! :D Jättebra sammanfattning och vi verkar gilla precis samma sak med boken. Älskar den lite torra humorn, skrattade också högt flera gånger.

a-lo sa...

Ok ok, du har övertygat mig! Läste Ont blod för några år sedan som jag tyckte var mer än hyfsad så jag lovar och svär härmed att fortsätta läsa mer Arne Dahl :-)

Fröken Johanna sa...

Europa Blues är en av mina absoluta favoriter. Jag vågar mig inte på att sammanfatta boken, men också jag skrattade flera gånger. Gillade att Arto Söderstedt fick så stor plats i boken!

Fyra årstider ღ My Lovely Four Seasons sa...

Min blomma är en tistel..fast jag vet inte vilken typ..man kan torka dem nu innan de slår ut och sedan hänga dem upp och ner...de blir jätte fina som torkade.
Kram Lotta

Lilla My sa...

åh din blogg är verkligen MYSIG!hihi vi får se hur det går med min, får ju aldrig tid och skriva något. Massor med kramar

Veronica Tingvall sa...

Jag har inte läst nån av böckerna men det kanske vore nåt....
Kram/Veronica

Lilla O sa...

Har bara läst Europa Blues, gillade den jättemycket så jag vet egentligen inte varför det inte blivit fler. Vilken bok kommer efter?