Sidor

20 oktober 2009

Kvinnorna på tionde våningen - Karin Alfredsson

Möjligtvis stör jag mig en del på karaktären Ellen Elg, och ibland en del på språket med mystiska tempusbyten som jag inte förstår. Men annars gillar jag verkligen den här boken också.

"Allt viktigt i denna berättelse är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga." Så börjar Alfredsson boken, som kallas dokumentärthriller. Spännande? Ja, jag vill i alla fall läsa vidare och vänder intensivt sida efter sida för att ta reda på vad som händer i det myllrande, bullriga ångande Hanoi. Dokumentär? Ja, här finns nog den största behållningen av boken. Utan att gå in i debatten om sanningshalten i böcker så märks det tydligt att boken är fylld av sanningar om livet i Vietnam. Berättelsen talat återigen ur kvinnornas perspektiv. Och är man osäker på vad som är påhittat så får man alla frågetecken uträtade längst bak i boken.

Än en gång vill Alfredsson väcka intresse för kvinnans situation i världen, den här gången lika bra som den förra, tycker jag, framför allt om man ser till den litterära resan man gör till Vietnam och allt jag får lära mig . Om krigets effekter på folket, om den konservativa synen på kvinnan, om den utbredda prostitutionen, gatukulturen och också mer om bristen på den välfärd vi är vana vid här. Berättelsen är lätt att ta sig igenom men ändå med stor behållning!

8 kommentarer:

IA Nyckelpiga sa...

Jag blir riktigt sugen pá att lása den!
Det bra med din blogg är att du ger mej sá bra tips om vad jag ska läsa, dá jag inte hánger med sá bra pá vad som händer litterárt där hemma. Tack!
(tror att vi gillar ungefár samma stil)

Sunna sa...

Hur i hela friden ska jag kunna låta bli att läsa slutet efter ett tag, mycket trevlig recension, den väcker min nyfikenhet också

smultron sa...

Karaktären Ellen Elg var det som drog ner mitt intryck av 80 grader och jag känner inte direkt nåt sug efter att "träffa henne igen" även om innehållet du presenterar intresserar mig.

Mystiska tempusbyten kan vara oerhört påfrestande och ska visst vara ett typiskt nybörjarproblem, men det är väl sånt man har korrekturläsare till? Värsta jag råkat ut för var Potensgivarna.

Ha det så bra!

Ingentingela sa...

Jag har fortfarande 80-grader som jag fick av dig i P&T ligger och väntar..nu vill jag genast plocka fram den och se vad jag tycker om fröken Elg.

jojohanna sa...

Du är duktig på att ge tips så att man blir sugen på att läsa. Just nu läsare jag lite för lite, det är så svårt att läsa och pyssla samtidigt :) Ja, ja vad jag mer tänkte säga är att jag ÄLSKAR din bokhyllebild i sidomenyn, med böckerna i färgskala! Så vill jag också ha det, men har inte tillräckligt många böcker för att det ska bli snyggt =)

Therese sa...

Tack för att du tittade in på min blogg, det får du gärna fortsätta att göra! När jag virkar mina amigurumis utgår jag ofta från ett mönster som finns och sedam ändrar jag själv endel så därför är det svårt att länka till det jag gör. Var det nån speciell figur du va sugen på att försöka göra?? Massa kramar

http://thessansamigurumis.blogg.se

Sofia i den lilla världen sa...

Ramlade in här och tycker om din blogg. Alltså; Kvinnorna på tionde... Har stått och fingrat på den på biblioteket och eftersom jag varit i Vietnam blev jag extra intresserad. Men samtidigt har jag dragit mig lite för att läsa den eftersom jag blir så illa berörd av de saker den verkar handla om. Nu känner jag att jag måste läsa den helt enkelt. Har också tänkt att jag ska börja skriva om de böcker jag läser på min blogg och det här gjorde mig lite extra sugen...

Elle sa...

Hej !
Måste säga att denna bok är jobbig ! Men jag ska lyssna färdigt ... lånar inte denna författerren en gång till om jag inte hittar något som väcker mera intresse ... ha en jättebra dag .. Kram, från ett regnigt o grått Stenungsund./Elle