Min Arne Dahl-feber har just börjat och mitt intresse har vuxit ännu mer efter att ha läst Ont blod, den andra i Dahls serie om A-gruppen, "specialenheten för våldsbrott av internationell art".
En svensk litteraturkritiker på väg hem från USA blir avlivad och torterad på ett ofattbart grymt sätt, vilket får A-gruppen i rörelse igen, för första gången sedan "maktmorden". Historien får min mage att knyta sig och detaljerna i de olika morden som följer lämnar mig berörd, scenerna finns kvar på näthinnan efter att jag stängt boken.
Det är många teman i boken: fäder och söner, terrorism, krig, tortyr och arv. En känsla av att Sverige är en liten, liten bricka i ett stort internationellt spel som vi inte har en aning om, eller ens kan påverka. Språket är väl valt och givande och klurigt ibland, fast ändå så lättillgängligt. Formuleringar är underfundiga, stundtals poetiska och humoristiska. Personbeskrivningarna är fantastiska, efter bara två böcker känns det som att man känner de olika karaktärerna i gruppen. En bok med dimensioner i det oändliga, känns det som. Olika krävande läsare kommer alla att läsa den här boken med stor behållning. Det har Dahl sett till.
2 kommentarer:
Efter ditt inlägg ska jag genast klick hem den från Bokus! Men den låter bra otäck med tortyr och annat!
maja: Gör det, den ÄR otäck.
Skicka en kommentar