Lyrans första tematrio handlade om Nobelpristagare. Den valde jag att inte delta i, då jag enbart har läst en nobelpristagare... Den här veckan kan jag däremot inte motstå att vara med. Själv hoppas jag på att få åtminstone ett par deckare lästa i påsk, så jag bidrar med min tre-i-topp-lista här:
1. Jag vet att det är uttjatat och svårförståeligt för vissa, men Stieg Larssons Milleniumtrilogi hamnar överst för mig. Största anledningen till det, är att böckerna väckte mig ur hela mitt livs läsdvala och fick mig att börja läsa. De tre böckerna höll mig fången utan större avbrott och för mig är det en av gåvorna med böcker, att förlora sig i en annan värld. Jag planerar att läsa om dem en gång till innan jag ser filmen/filmerna. Kanske har de då förlorat sin position, med tanke på att jag har hunnit läsa en del annat sen dess och måste kankse omvärderas, men tills dess får de ligga överst.
2. Kriminalromanerna om A-gruppen av Arne Dahl hamnar definitivt på andra plats. Jag har bara läst 2 av 11 böcker, men jag gläds att ha dem framför mig. Som jag tidigare skrivit här så imponeras jag av blandningen av aktuella samhällsfrågor, humor, spänning och ett underbart språk. Böckerna är mycket vassare i jämförelse med de "tjejiga, idylliska kriminalromaner" som cirkulerar på marknaden. Det gillar jag.
3. Här kommer tre Karin att samsas, för jag kan faktiskt inte välja: Karin Fossum, Karin Alvtegen och Karin Alfredsson. De hamnar på listan därför att de skriver suveräna, psykologiska kriminalromaner som skiljer sig från böckerna jag nämnde ovan. Jag vet att det är en grov generalisering att bunta ihop "tjejdeckare", men jag tycker att dessa tre skiljer sig rejält från mängden, till de 3 Karins favör. Jag har inte läst alla deras böcker, men har många på vänt i hyllan. Hittills har de inte gjort mig besviken.
Så! Helt plötsligt blev längtan efter påskdeckare ännu större...
2 kommentarer:
Kul att du är med nu :-)
Hakar på jag också. Min topp-tre är ganska lik din...
Skicka en kommentar