Sidor

27 september 2008

Saknad - Karin Alvtegen

Efter att ha läst Skuld av Karin Alvtegen, trodde jag inte att det kunde bli mycket bättre. Men Saknad fängslar mig än mer. Alvtegen beskriver ett fängslande livsöde i sin roman om Sibylla Forsenström. Sedan femton år lever hon utanför samhället, som uteliggare i Stockholm. Hon har rutiner för hur hon klarar de vardagliga nödvändigheterna, men plötsligt är hon på fel plats vid fel tidpunkt, och hela hennes tillvaro hotas att rasa samman.

Författaren väver snyggt in de avgörande fragmenten från Sibyllas uppväst i en överklassfamilj i berättelsen. Barndomen i en familj där Sibylla inte passar in och efter att ha blivit vedervärdigt behandlad bryter helt och väljer att följa sin egen röst oavsett vad det kostar. Som jag skrev i mitt inlägg om Skuld bygger alla Alvtegens böcker på utsatta barn och hur de hanterar sitt liv och sina relationer i det vuxna livet. Att ha ett intressant tema som genomsyrar alla böckerna kryddar dem lite extra, och ger möjlighet till jämförelser och diskussioner.

Boken håller mig fängslad in till de sista sidorna, det är SÅ spännande! Jag är glad att den vunnit Glasnyckeln. Ännu fler böcker av Karin Alvtegen ser jag fram emot!

2 kommentarer:

Maja sa...

Ska genast sätta igång projekt Alvtegen! :o)

bitte sa...

hoppas du haft en trevlig helg