Sidor

29 maj 2008

Midvinterblod av Mons Kallentoft


På framsidan har har Ica-kuriren recenserat: "Skippa Stieg Larsson. Kallentoft är bättre!" Man kan inte jämföra allt med Stieg Larsson. Men recensionerna väckte förhoppningar, som verkligen infriades.

Malin Fors vid Linköpingspolisen leder utredningen av mordet på Bengt Andersson, "Bollbengan". Parallellt med mordutredningen kämpar hon med sin egen ensamhet efter uppbrottet från Janne, pappa till deras gemensamma tonårsdotter Tove. Malins privatliv tar inte över berättelsen, utan vävs tillsammans med mordgåtan in i berättelsen som hela tiden utmanar mig att läsa mer.

Språket är fantastiskt poetiskt och redan efter ungefär 40 sidor har jag fastnat för några liknelser som jag vill skriva ner på ett papper och spara. Det uppfriskande språket tar ändå inte fokus från det råa och otäcka som författaren vill framföra, sensmoralen är tydlig och högst aktuell. De sista dryga hundra sidorna sträckläste jag ute i solstolen, och ändå är den isande kylan i berättelsen så tydlig.

I min pocketutgåva finns en intervju med författaren och ett smakprov ur andra boken i trilogin, Sommardöden. Jag frestas att direkt fortsätta läsa men stannar efter en mening. Jag vill spara den. Och hoppas att jag har något lika bra framför mig.

4 kommentarer:

Maja sa...

Verkar jättebra! Jag har ibland svårt att ta till mig nya författare, läser gärna dem som jag vet att jag älskar. När manhar lite tid vill man inte slösa den på en crappy läsupplevelse man kunde varit utan! Då är det ju bra att man kan få lite tips. Jag berättade ju för dig hur lång tid det tog flr mig att läsa något annat än historiska romaner, som jag verkligen älskar och förlorar mig i...:o)

Har pratat med en vän i Skövde som gärna är med i boklotteriet om det finns plats!

Vilket första tema blir det? Ska vi har en förslagslåda?? Hihi...

svartanova sa...

maja: Vad kul att någon utanför skolan vill vara med! Din vän anmäler vi direkt! ;)

Bra idé! Antingen lägger vi förslag på teman i en låda och drar inför varje tillfälle, eller så väljer du första temat! *längtar*

Pekka S sa...

Köpte denna bok åt frugan idag. Hon verkar klart sugen på att sjunka in i den.

svartanova sa...

pekka s: Vad kul! Hoppas hon också tycker om den!