Sidor

21 november 2008

Mannen utan öde - Imre Kertész

Boken handlar om en ung, judisk, ungersk pojkes väg till koncentrationsläger, om hans år där och hans "befrielse" därifrån. Vad ska man skriva efter att ha läst den här boken? Jag känner mig både tom och full av tankar på samma gång. Innan jag hade börjat läsa cirklade tankarna mest runt att den här boken skulle bli min första av en Nobelpristagare. Den blev mycket mer än så.

Boken kommer att följa med mig vidare, fast jag har läst färdigt. Jag vill läsa den igen. Språket är fantastiskt och författaren berättar en otrolig historia på ett fascinerande sätt. Jag gråter inte. För boken är annorlunda. Jag förfasas och förundras. Läs och begrunda. Läs och påverkas. Läs, läs, läs!

5 kommentarer:

Lyran sa...

Åh så glad jag blir! Ja detta är ju en helt unik bok. Jag kan också rekommendera att lyssna på CD-versionen (finns ofta billgt på Tradera för folk begriper inte vad de säljer). Uppläsare är Krister Henriksson och han gör ett formidabelt jobb.

Pekka S sa...

Visst är det en utmärkt bok. Och precis som du skriver - annorlunda. Boken gav mig insikter som jag nog alltid kommer att bära med mig.

Maja sa...

Ska genast lägga den till listan! Hoppas hoppas att jag skulle kunna läsa den med niorna!

svartanova sa...

lyran: Tack så mycket för att du fick mig att läsa boken! Tack också för tipset om CD:n.
pekka: Jag håller med dig. Så trevligt att vi har läst samma bok!
maja: Ja, beställ och läs! :)

Cia sa...

Det här är en av de böcker jag har haft längst i min bokhylla utan att läsa. Jag vet att jag började en gång men av någon anledning har jag inte fortsatt... Alla elever fick den när jag gick på gymnasiet minns jag. Dags att ta tag i nu!