Sidor

30 december 2009

Nyårskrönika 2009

Även om det dimper ner en hord av nyårskrönikor just nu, som ingen orkar läsa, så vill jag för min egen skull göra något slags bokslut över 2009 med böcker.

I år kan jag konstatera att det har varit lite mindre av böcker på flera sätt:
*Jag har inte läst riktigt lika många böcker. Färre än förra året och fortfarande inte i närheten av så många som jag vill. Mycket berodde på att det uppstod flera nya intressen i mitt huvud som slukade tid från läsningen.
*Jag har köpt färre skönlitterära böcker. Bakböcker och kokböcker har det däremot blivit fler av.
*I januari upptäckte jag lyckligt att bokbussen stannade precis utanför. Jag lånade böcker och njöt, men någon gång i juni insåg jag att jag inte hann läsa böckerna. De i min egen hylla lockade mer. Efter ungefär ett halvårs vila därifrån blir jag nu sugen på att gå dit igen.
* en stund på jorden blev den blogg den var ämnad till från början - en blogg om böcker och läsning.
* Vi fortsatte med pocketboklotteriet fast upplägget förändrades mer i riktning av en opretentiös bokcirkel där alla delade samma läsupplevelse.
*Jag vann deckarhusets sommarbilds-tävling.
* Vi var på vårt livs andra bokmässa.
*Jag hoppade på en utmaning som jag såklart glömde bort och inte deltog i alls.
*Jag slutade tvinga mig till att läsa ut böcker jag inte gillade.
*Jag läste några fler böcker av författare utanför Sverige.

*2008 års sammanfattning finns här.
*De böcker som jag har läst under 2009 hittar man här.
*Läsambitioner inför 2010 finns att läsa här.


"The world is a book and he who stays at home reads only one page"
Vi hoppas på många litterära resor under 2010!
Gott nytt år!

29 december 2009

Rapport från jul- och nyårshögen

I går kväll ringde min syster. Hon var lite orolig. "Du har ju så många andra saker för dig, jag misstänker att du kan hitta på att läsa eller göra en massa annat i mellan. Läs den första i Twilight-serien nu."
Okej.

Fyrvaktaren - Camilla Läckberg

Efter att ha sett filmatiseringen av Stenhuggaren på teve under juldagarna kände jag att det var dags att läsa boken jag köpte som jultidning, Läckbergs sjunde, Fyrvaktaren.

Jag har tidigare tyckt samma sak om hennes böcker. Oavsett vad man tycker om Läckberg så kan jag i alla fall inte låta bli att läsa böckerna i serien om Erica och Patrik. Jag gillar fortfarande inte allt, men den här gången kommer jag på mig själv med att imponeras av hur snyggt historia vävs ihop med nuet. Dessutom är det något med fyrar som ger mig kalla kårar. Jag läste absolut inte boken oberörd - då är jag nöjd.

28 december 2009

Lyrans tematrio: Nyårslöften

Jag brukar inte delta i Lyrans tematrio, men när året snart är slut börjar jag oundvikligen summera och fundera på om det är något jag vill förändra inför nästa år.
Men i stället för att lova något listar jag mina intentioner och/eller förhoppningar för 2010:

1. Sluta vara så lat i min läsning och läsa fler böcker på engelska.

2. Minska antalet olästa skönlitterära böcker i min bokhylla. (I skrivandets stund är det 91 om jag räknar de böcker som jag tänker eller någon gång har tänkt läsa.)

3. Läsa mer. Inte nödvändigtvis för att jag ska hinna fler böcker, men visst vore det fint det också. Nä, jag menar mer att oftare ta mig tid till läsning. Lite av tiden ska jag hämta från surfandet, det är jag övertygad om.

26 december 2009

Mord under julgranen

Jag har läst några av novellerna ur årets deckarsamling Mord under julgranen. I hyllan står sedan tidigare tre samlingar med liknande namn, men förra julen missade jag att läsa dem. Och där i mellan känns det inte precis aktuellt att ta fram dem, de är väldigt jultypiska... Jag har inte läst romaner av alla författarna som bidrar med berättelserna, men nyfikenheten väcks när man lär känna författarna genom språket och skrivgreppet i novellerna. Givetvis gillar jag Arne Dahls novell, då en av karaktärerna i A-gruppen är huvudperson. John Ajvide Lindqvists berättelse ger mig den där typiskt obehagliga känslan jag får av hans böcker och Håkan Nessers novell har en twist som imponerar.

Bokiga julklappar


Böcker från min kära svägerska, jag hävdar att de kommer vara för sorgliga för mig, men hon ger sig inte... ;)


och bibliotekarie-paket till mig själv från mig själv. Nu kan jag stämpla och stoppa i lånekort hej vilt, det är väl så nära drömyrket bibliotekarie jag kommer... ;)

Höstoffer - Mons Kallentoft

Den tredje boken om Malin Fors och hennes kollegor vid
Linköpingspolisen känns inte lika självklar som de tidigare. Kanske beror det på att temat för intrigen inte intresserar mig; advokater och herrgårdsägare blir mördade, och vid sidan om det ligger ett stort fokus på Malin själv. Hennes problem, problem och problem. De tidigare böckerna tycker jag har fört en viss jämvikt mellan kriminalarens utredning av brottet och hennes privatliv, men den här gången är det tungt. Tungt så man blir irriterad på karaktären Malins brist på karaktär. Samtidigt vill boken kanske förmedla något, men spänningen drunknar i vallgraven till det fina slottet. Jag blir inte nyfiken på hur brottet ska redas ut och jag är inte intresserad av offrets röst som talar till Malin. Om det skulle uppstå ett fjärde årstidsbundet fall för Malin Fors, till exempel ett vårmord, är jag inte lika säker på att jag kommer läsa.

23 december 2009

Då var det dags


Städat och klart, alla inköp klara och granen står så grön och grann i stugan. Nu kommer det jag har längtat efter. Sitta ner, läsa, titta på film, äta clementiner varvat med handarbete. Först av allt ska jag pressa mig igenom det sista av Höstoffer.
Nova har redan lagt sig i sängen. Nu följer jag efter med mina böcker.

GOD JUL!

Jag kunde inte låta bli

Efter att ha läst olika tips om julklappspocket var jag bara tvungen att beställa några till mig själv:
Boktjuven läste jag ju förra året, men det är en bok som jag gärna vill äga. Kära Syster och En vampyrs bekännelse rekommenderades i någon söndagsbilaga, Donna Tartt vet jag egentligen inte om jag vill läsa, men efter att motvilligt ha läst Fördjupade studier i katastroffysik, som ju av vissa jämfördes med Den hemliga historien, så kanske jag borde pröva att läsa någon gång... Vem vill bli miljardär dök innan den blev Oscarsbelönad upp i pocketlotteriet, så den fick också följa med i paketet.

21 december 2009

JULLOV

I fredags fick jag så min efterlängtade lediga tid. I helgen har jag firat tidig jul med familjen, så nu är det dags för städ och pynt innan jag kan sätta igång med min bokhög. Boktokig undrade hur högen inför jul- och nyår såg ut, och jag tror det blir ungefär så här:

Jag vet ju aldrig riktigt vad jag kommer att vara sugen på eller hur mycket jag kommer att hinna läsa. Med tanke på allt annat jag också vill hinna med, så tror jag att den här högen kommer räcka. Blir det möjlighet till mer läsning får jag se det som en bonus. Först ska jag bara avsluta Höstoffer. Huff, så trögt det går med den.

17 december 2009

Arne Dahl update

Fick ett meddelande från Arne Dahl-gruppen på facebook om att hemsidan var uppdaterad. Där kan man nu läsa om filmatiseringen av böckerna om A-gruppen, hans nya roman Intimus, (som inte hör till serien om A-gruppen) och kommer i januari (redan förhandsbokad), hans ljudbok Ghost House 2.0 och mycket mer. Apropå filmatiseringen har jag fått en anledning att INTE dra ut på läsningen och försöka spara böckerna längre. Jag måste ha läst ut de resterande sex böckerna innan teve-filmerna kommer i SVT 2011. Dessutom ska rollbesättningen vara färdig före jul. Den vill jag INTE heller höra något om innan jag har läst ut alla böcker och skapat färdigt min egen bild av karaktärerna.
Först väntar Hejdlöst bra läsning.

12 december 2009

Inför julledigheten...

...har jag börjat bygga på en bokhög med läsning som jag hoppas hinna njuta av. Nu är längtan efter att ha mycket tid för läsning riktigt stark. Vad önskar ni läsa över jul och nyår?

6 december 2009

Bokkalas

Under kvällen var jag på så mysigt glöggkalas kombinerat med middag och boksamtal om Kvinnorna på tionde våningen. Det var första gången som vi läste samma bok, och i stort tyckte nog de flesta av oss att boken innehöll både skrämmande och tankeväckande delar som var värda att diskutera.

Till nästa gång bestämde vi oss för att smaka på Twilight-hysterin och läsa Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Jag skulle nyss klicka hem den från Adlibris men kunde inte bestämma mig för vilket språk jag vill läsa på. Jag får sova på saken.
Tack bästa A för en mysig kväll!

1 december 2009

Månadens bok i november...


...innehöll julkort med motiv från kända barnböcker, Paula Coelhos kalender Inspiration 2010 och Sagolik jul, en julbok med sånger, texter och tips inför julen.